Kaasmuseum De Kaagse Boer

Ontdekken hoe een dag uit het leven van een kaasboer er uitziet? U kunt dit zelf meemaken in het Boeren-Leidse Kaasmuseum De Kaagse Boer in De Kaag.

De Kaagse Boer is nog volledig in werking als boerenbedrijf. Er worden melkkoeien gehouden en eigen kaas en boter wordt geproduceerd. In de boerderijwinkel kunt u de eigen producten proeven.

Hoe wordt kaas gemaakt?

Kaasboer Johan van Ruiten wil met zijn museum laten zien hoe zijn kaas wordt gemaakt en mensen enthousiast maken voor dit mooie streekproduct.

Wist u trouwens dat de Leidse kaas populair is geworden dankzij de VOC? Vroeger konden ze de volvette kaas niet lang bewaren, omdat deze tijdens de lange reizen op de schepen bedierven. Daarom werd er minder vette kaas meegenomen, de kaas die we nu kennen als de Boeren Leidse kaas. Die was langer houdbaar.

Ontdek de geschiedenis van de kaasmakerij en proef zelf wat de Boeren Leidse Kaas zo bijzonder maakt. Ook voor kinderen is het interessant om een kijkje in het kaasmuseum te nemen. Er is een speciale kinderverdieping waar kinderen spelenderwijs leren hoe kaas gemaakt wordt. 

Waar ligt de Kaag?

Op Kaageiland vindt u niet alleen het Boeren-Leidse Kaagmuseum ‘De Kaagse Boer’. De Kaag is ook een fantastisch natuurgebied in het Groene Hart, tussen Leiden en Amsterdam. Ontdek Leiden vanaf het water en vaar tijdens een rondvaart over de Kagerplassen. In de omgeving zijn op de Kagerplassen en de Westeinderplassen mogelijkheden om te watersporten.

Maar ook wandelend of fietsend is het heerlijk om de natuur te ontdekken. Uitstapjes in de buurt zijn er ook volop het Keukenhof in Lisse ligt vlakbij, net als de duinen en stranden van Noordwijk en Katwijk aan Zee.