Voorjaar in het Groene Hart

Het voorjaar is in aantocht. Een prachtige tijd om het Groene Hart te ontdekken. Met de lente die overal om ons heen te zien, horen, ruiken en voelen is. Het blijft weer langer licht buiten, de zon laat zich wat vaker zien, de eerste knopjes worden zichtbaar in de bomen, bloemen staan in bloei én de eerste lammetjes rond.

Boek uw voorjaarsvakantie >

Lammetjes kijken 

De eerste lammetjes worden zelfs al in februari geboren. Normaal gesproken worden er rond deze tijd, in februari/maart overal in het land speciale lammetjesdagen om op kraamvisite te gaan en de jonge beestjes te aaien en te voeren. Helaas zitten deze evenementen er vanwege corona niet in. Maar gelukkig zijn er op de boerderijen van Groene Hart Logies ook volop jonge dieren te vinden.

Beleef de lente op de boerderij

Bij Mariahoeve-logies kunt u overnachten in vier luxueus ingerichte sfeerboerderijtjes midden in de natuur. Dit eeuwenoude familiebedrijf ligt tussen de groene weilanden en de Wijde Aa, een rustiek meertje waar u geniet van rust, ruimte en recreatie. De huisjes grenzen aan het water of hebben uitzicht over het Hollandse polderlandschap. Er gaat elke dag veel energie naar de koeien. Ze worden twee keer per dag gemolken en verzorgd en natuurlijk bent u van harte welkom om dit met eigen ogen te zien. Ook worden er het hele jaar door zo’n 70 kalfjes geboren. Absoluut de moeite waard om een keer mee te maken. En in het voorjaar zijn de lammetjes aan de beurt.

Het broedseizoen van de weidevogels breekt aan

Het eerste kievitsei van 2021 is al gevonden, op 5 maart, in de polder Groot Mijdrecht in het Utrechtse Wilnis. Het kievitsei is gevonden door Otwin Nonnekes van vrijwilligersgroep De Ronde Venen. Meestal begint het broedseizoen van weidevogels rond half maart.

De vondst markeert de start van het weidevogelseizoen. Vorig jaar begon het seizoen een paar dagen vroeger, toen werd het eerste ei op 2 maart in het Gelderse Bruchem gevonden.

Veel vogels keren terug van hun overwintering in het zuiden. De uitgestrekte weilanden van het Groene Hart zijn bij uitstek geschikt voor vogelspotters. De eerste lepelaars zijn al terug en zijn druk bezig met nestelen en er zijn grutto’s en roerdompen. Maar ook de blauwborst, het visdiefje de gierzwaluw en de zwarte stern zijn binnenkort weer te bewonderen.

Iedereen is welkom om in het broedseizoen te genieten van de prachtige natuur in eigen land. Wel komen boswachters en natuurinstanties met een vriendelijk verzoek: blijf zoveel mogelijk op de wandel- en fietspaden om de dieren niet te verstoren. Met een verrekijker blijft u op veilige afstand en valt er tóch ontzettend veel te zien.

De verwachting is dat in het Zegersloot gebied de komende tijd genoeg te spotten valt: de groene specht, boomklever, ijsvogel, tjiftjaf. En ook in het Bentwoud grenzend aan Boskoop, Hazerswoude en Benthuizen valt vanalles te zien. Aan de zuidkant van het bos is een hoger gelegen fiets- en wandelpad met een prachtig uitzicht.

Logeren bij de boer én vogels spotten

Apud nos Domi ligt in het hart van de Lopikerwaard. Er zijn 2 appartementen en 2 kamers beschikbaar. Deze zijn los van elkaar te boeken, maar ook in zijn geheel, dan is er genoeg ruimte om met een groter gezelschap te komen. Bij Apud nos Domi zijn er zo’n 30 fokschapen die in het voorjaar hun lammetjes verwachten. Natuurlijk kunt u getuige zijn van het melkproces en misschien kunnen u of uw kinderen een keer de lammetjes een flesje melk geven. Als vaste gasten zijn er rond de boerderij in de lente diverse weidevogels waaronder de Grutto, Kievit en de Tureluur. De familie Bogaard zet zich volop in voor het weidevogelbeheer om te zorgen dat we met z’n allen kunnen blijven genieten van de weidevogels in de Hollandse polder.

Overnachten bij Boerderij Akkerlust

Boerderij Akkerlust ligt in het Zuid-Hollandse lintdorp Stompwijk. Deze accommodatie ligt dichtbij het strand, middenin de natuur, vlak bij de grote steden Den Haag, Zoetermeer, Leiden. Recreatiegebied de Vlietlanden en natuurpark de Leidschendammerhout bevinden zicht bovendien op 700 meter van de boerderij. In de omgeving zijn ook volop mogelijkheden om dit voorjaar al wandelend of fietsend de schitterende flora en fauna van het Groene Hart te verkennen. Of maak een ritje met paard en wagen.

Bent u op zoek naar een landelijk vakantieadres?

De Kleine Stal in Linschoten biedt u een prachtig weids uitzicht over de landerijen en het water. Kinderen hebben er alle ruimte en  kunnen er heerlijk spelen. Op de boerderij valt altijd wat te beleven. Zo zijn er 80 melkkoeien en geniet u ’s ochtends van een ontbijtje met kakelverse eieren.

Een aanrader is de wandeling de 8 van Linschoten. Landgoed Linschoten is een der grootste landgoederen in het Groene Hart. De wandeling is ongeveer 7,5 kilometer en heeft de vorm van een 8 rond en door het landgoed. Uw gastheer en gastvrouw Ben en Ria vertellen u er graag meer over.

Proef de streekproducten uit het Groene Hart

Newhouse Logies ligt vlakbij Nieuwkoop en beschikt over zes luxe vakantieappartementen en een groepsaccommodatie. In de nabije omgeving van de boerderij liggen diverse wandel- en fietspaden en op deze manier kunt u goed kennismaken met alle moois wat het Groene Hart in het voorjaar te bieden heeft. Zo zijn er wee fietsroutes die vertrekken vanaf de boerderij vertrekken:  "Heerlijk fietsen langs de Nieuwkoopse Plassen" en "Ontdek Nationaal Landschap Het Groene Hart".  De routes zijn ook verkrijgbaar in de Landwinkel en zijn echt de moeite waard!  En als u er toch bent, dan kunt u de boerderij eigenlijk niet verlaten zonder de streekproducten (uit het Groene Hart) te proeven die ook in de Landwinkel te koop zijn.

Boek uw voorjaarsvakantie >