Historische steden in groene polders
Het Groene Hart kennen veel Nederlanders als het gebied tussen de grote steden, waar het nog groen is. Waar polders liggen met veel sloten, vaarten en meren. Met koeien in de wei tussen rijen populieren en wilgen. Met eindeloze vergezichten en in de verte een kerkje.
Wat veel Nederlanders en uiteraard buitenlanders niet weten, is dat er in het Groene Hart veel mooie historisch interessante steden liggen. Aan de randen in het westen zijn Delft en Leiden wel algemeen bekend. Kleiner en minstens net zo mooi zijn Gouda en Woerden in het midden van het Groene Hart. Met daarnaast nog een slag kleiner de knusse steden langs de Hollandse IJssel: IJsselstein, Montfoort en Oudewater. En vergeet ook Schoonhoven, Vianen en Leerdam niet.
Gouda al 750 jaar stad
Gouda viert in 2022 haar 750 jarig bestaan als stad. Op 19 juli 1272 kreeg Gouda stadsrechten van Graaf Floris V van Holland en dat viert Gouda uitgebreid van april t/m september 2022 onder het motto: Geef Gouda door. Op de speciale website vindt u ook een tijdlijn van de geschiedenis van Gouda.
Daarnaast is Gouda bekend om zijn Goudse Kaas, de kaasmarkt is donderdagochtend van half april tot half september. Verder kent vrijwel iedereen de Goudse kaarsen, in december trekt het lichtfeest Gouda bij Kaarslicht, duizenden bezoekers. En dan zijn er natuurlijk de Goudse stroopwafels. Het in 2012 geopende nieuwe gemeentehuis, het Huis van de Stad, heeft niet voor niets gevels met de bekende stroopwafelruit. Veel historische panden, het oude Stadhuis, de Sint Janskerk en de Goudse Waag, maken dat Gouda een gezellige, sfeervolle binnenstad heeft. Op de website WelkominGouda.nl, vindt u alle informatie voor een bezoek aan de stad.
Woerden bestaat 650 jaar als stad
Woerden lag op de Stichts-Hollandse grens en viel eerst onder de bisschop van Utrecht, maar kwam eind dertiende eeuw in handen van de Graaf van Holland. Toen de spanningen met Utrecht weer opliepen, werd Worden versterkt met een gracht en aarden wal. Als dank voor hun hulp kregen de inwoners van Woerden op 12 maart 1372 stadsrechten van Albrecht van Beieren, die het graafschap Holland namens zijn geesteszieke broer Willem bestuurde. In het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard is een schat aan informatie over Woerden en omgeving (veelal digitaal) te vinden. In het Stadsmuseum Woerden is tot en met 2 oktober 2022 een feesttentoonstelling Woerden 650 jaar stad. Alle activiteiten en evenementen voor jong en oud rond de viering van Woerden 650 jaar stad in 2022 vindt u op de speciale website. Het aloude Kasteel Woerden is ook nog te bezoeken.
Woerden noemt zichzelf de hoofdstad van het Groene Hart en heeft veel verbinding met de omliggende polders. Vandaar dat er door het jaar heen boerenmarkten zijn. Iedere woensdag is er markt, iedere zaterdag streekmarkt, begin juni is de Graskaasdag, in augustus de historische kaasmarkt. In oktober is de Koeiemart een eeuwenoude traditie die in 2017 is benoemd tot Immaterieel Cultureel Erfgoed. Nog steeds zijn er koeienshows en daarnaast allerlei feestelijkheden. Alle informatie hierover vindt u op BeleefWoerden.com.