Fietsvakantie in het Groene Hart

Nederland is natuurlijk een echt fietsland en de omgeving van het Groene Hart leent zich uitstekend voor een fijne fietsvakantie. U kunt heerlijk fietsen door ons prachtige polderlandschap en er zijn volop mooie routes om uit te kiezen.

Wat maakt het Groene Hart zo mooi om doorheen te fietsen?

Het Groene Hart is het groene gebied tussen de Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het polderlandschap is afwisselend met een prachtig weids uitzicht en het water is hier nooit ver weg. Door ontginning van het veen en turfwinning is er een waardevol stuk natuur ontstaan met veel slootjes en vaarten. Dit gecombineerd met de vele karakteristieke Oudhollandse stadjes en dorpen, zorgen samen voor een unieke fietsvakantie door het Hollandse land.

Welke fietsroutes zijn er in het Groene Hart?

In heel Nederland is ruim 34.000 aan bewegwijzerde fietsroutes uitgezet. Voor een kort fietstochtje volgt u een knooppuntroute. En wilt u een meerdaagse tocht maken, dan zijn Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) ideaal.

Met het Fietsroutenetwerk kunt u uw eigen fietsroute uitzetten en er zijn een aantal mooie fietsroutes voor u samengesteld. Wanneer u op de Fietsroutes-pagina klikt en in de zoekbalk bij ‘Geef een locatie op’: Groene Hart intikt, verschijnen er tientallen routes om door de regio te fietsen.

In het Groene Hart is een groot aanbod van Toeristische Overstap Punten (TOP’s). Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is een startpunt waar u de auto kunt achterlaten om vandaar heerlijk te fietsen of te wandelen. Vanaf hier volgt u bewegwijzerde of beschreven routes, waardoor u maakt met de mooiste plekjes van het Groene Hart.

Online zijn er allerlei fietsroutes in het Groene Hart te vinden. Zo staan er op Fietswandelweb verschillende fietstochten die specifiek in de regio zijn uitgestippeld. Zoals een molenroute, een fietsroute langs de boerderijen in de Krimpenerwaard, of een fietsroute langs de dijken, sluizen en gemalen van West-Utrecht.

Bekijk beschikbare accommodaties >

Fietsen door de mooiste natuurgebieden van het Groene Hart

Voor natuurliefhebbers is ook de folder ‘Op pad in het Groene Hart’ een aanrader om te downloaden. U fietst dan door de omgeving, maar stapt ook regelmatig van de fiets om de verschillende natuurgebieden van het Groene Hart wat beter te kunnen bekijken.

Het Groene Hart staat bekend door de weidevogels die er te spotten zijn. Neem de verrekijker dus zeker mee, want tijdens uw fietsroute komt u prachtige vogels zoals de kievit, grutto en de tureluur tegen.

Fietsen met kinderen

Gaat u met de kinderen op fietsvakantie. Een cliché maar waar: als de kinderen het naar hun zin hebben, genieten u als ouders ook. Stippel daarom het liefst een route uit, waarbij er ook voor de kinderen genoeg te zien en beleven valt. Neem onderweg regelmatig de tijd om even uit te rusten, de kinderen te spelen in een speeltuintje op de route of maak een tussenstop om lekker een ijsje te eten. In het Groene Hart zijn ook verschillende dagetappes van 20 – 30 kilometer die vanwege de met kinderen goed te fietsen zijn. Sommige VVV’s bieden zelfs speciale kinderfietsroutes aan. Uw gastheer en/of vrouw bij de Groene Hart accommodatie vertelt u hier graag meer over.  

Eigen fietsen of fietsen huren

Op bijna alle boerderijen die zijn aangesloten bij Groene Hart Logies, zijn fietsen te huur: dames- en herenfietsen, kinderfietsen en kinderzitjes voor op de fiets. U ziet dit aan het fiets-pictogram bovenaan iedere accommodatiepagina. We lichten er hieronder alvast 4 voor u uit.

Fietsen in en rond Alphen aan den Rijn bij Logeren bij de Molen

Op een unieke locatie midden in het Groene Hart, aan de rand van Alphen aan den Rijn, staat de prachtige Vrouwgeestmolen en het naastgelegen vakantiehuis van accommodatie 'Logeren bij de Molen'. Het luxe, zwart gepotdekselde vakantiehuis is sfeervol en landelijk ingericht. Vanuit de woonkamer heeft u uitzicht op de molen en via de andere kant kijkt u zo de vrouwgeestpolder in, waar in de zomer de koeien en schapen buiten lopen. Het vakantiehuis is geschikt voor 4 tot maximaal 8 personen. Vanuit hier stapt u gemakkelijk op de fiets om de prachtige natuur te verkennen. Maar ook leuke dagjes uit naar het Archeon of Vogelpark Avifauna zijn vanuit het vakantiehuis van Logeren bij de Molen goed mogelijk.

Fietsen in en rond Bodegraven bij Logies Oudboreft

Bij Logies Oudboreft kunt u kiezen uit een vier- en een zespersoons vakantiehuis. Allebei de huizen zijn sfeervol en eigentijds ingericht en bieden veel comfort. De accommodatie ligt aan de rand van Bodegraven. De omgeving van de Reeuwijkse Plassen en de wat minder bekende Nieuwkoopse Plassen zijn schitterend om al fietsend te verkennen. Ook bent u op de fiets in een handomdraai in plaatsen als Woerden en Gouda.

Fietsen door het midden van het Groene Hart bij Kortmann Logies

Kortmann Logies biedt u de mogelijkheid om op een boerderij langs de Oude Rijn te overnachten. Op de boerderij worden lamschapen gehouden en er zijn 2 luxe woningen die u kunt huren. Vakantiehuis Polderzicht is geschikt voor 4 personen, vakantiehuis Weidezicht is geschikt voor 5 personen. U kunt fietsen langs de Oude Rijn of de Aarlanderveense Molenviergang verkennen. Op circa 30 kilometer afstand - dus uitstekend bereikbaar per fiets - vindt u onder andere: de Nieuwkoopse en Reeuwijkse plassen, themapark Archeon en het vogelpark Avifauna en de grote steden Amsterdam, Utrecht en museumstad Leiden.

Fietsen rond Aarlanderveen bij Hoeve Suydeinde

Omgeven door uitgestrekte veenweidepolders ligt het pittoreske boerendorp Aarlanderveen ‘Hoeve Suydeinde’. De voormalige rundveestal is omgebouwd tot een woning en een gastenverblijf. Het gastenverblijf bestaat uit een woongedeelte met keuken, badkamer en apart toilet. De tweepersoons-slaapkamer, met geweldig uitzicht, heeft extra lange bedden. De tweede slaapkamer heeft 3 eenpersoonsbedden en een extra wastafel. Aan de achterzijde bevindt zich een terras, waar u heerlijk rustig kunt ontspannen met zicht op de boomgaard en de molens. Naast het terras staat voor de kinderen een grote trampoline.

Bekijk beschikbare accommodaties >